logo

To pole jest ukryte podczas wyświetlania formularza
To pole jest używane do walidacji i powinno pozostać niezmienione.
  • Best Of Warsaw
  • Angielski

25.02.2025

Best of Warsaw

  • English

Best of Warsaw 2024: Casual Dining

Best of the Best

Bibenda

Od ponad dekady Bibenda tętni życiem i niezmiennie zachwyca gości. Ta kultowa warszawska restauracja działa na zasadzie „kto pierwszy, ten lepszy”, przyciągając klientów ceglanym wnętrzem, luźną atmosferą i dbałości o jakość składników. Menu koncentruje się na sezonowych produktach z polskich farm i lasów, celebrując warzywa w pomysłowy i satysfakcjonujący sposób. Choć mięso pojawia się w roli drugoplanowej, to dania takie jak chrupiące grzyby z fermentowanym czosnkowo-miodowym chili królują na stole. Starannie dobrane rzemieślnicze piwo i naturalne wino sprawiają, że każda wizyta w Bibendzie to pełna smaku, niezobowiązująca uczta w gronie przyjaciół.

Nowogrodzka 10, bibenda.pl

Wyróżnienia

Ferment Dom Kultury

Zlokalizowany w odrestaurowanej modernistycznej willi na Sadybie, Ferment Dom Kultury to wyjątkowa przestrzeń restauracyjno-kulturalna. Dawny dom aktora Władysława Waltera dziś mieści barwne wystawy sztuki, projekty ekologiczne i designerskie. Kulinaria pod pieczą Agaty Wojdy są równie imponujące – pieczony burak z wędzonym tofu to kwintesencja sezonowej kuchni i istny raj dla podniebienia. Każda wizyta w tym miejscu to zapewnienie niezwykłej uczty dla duszy.

Iwonicka 40 (Sadyba), Facebook.com/Fermentdomkultury

Green Table

Nowoczesne bistro na Placu Unii Lubelskiej, łączące w sobie dbałość o ekologię z istną kulinarną rozpustą. Szef kuchni Patryk Figurski, który zdobywał doświadczenie u boku mistrzów z gwiazdkami Michelin, wprowadza do Green Table filozofię farm-to-table, serwując dania oparte na najwyższej jakości produktach. W menu m.in. crudo z pstrąga z sosem sake, stek ribeye ze szpikiem kostnym czy okoń morski z maślanym sosem i bonito. Kuchnia działa zgodnie z zasadą zero waste, a restauracja wyrabia własne przetwory i pieczywo. Stylowe wnętrze i biodynamiczne wina dopełniają całości.

Puławska 2 (Plac Unii), greentablebistro.pl

Muzealna

Zlokalizowana w gmachu głównym Muzeum Narodowego Muzealna, to elegancka, acz pełna swobody restauracja, w której polska tradycja romansuje z nowoczesnością. Wystrój inspirowany Galerią Polskiego Designu tworzy przestrzeń jasną i przytulną, z oknami od podłogi do sufitu. Szef kuchni Przemysław Suska uwielbia eksperymentować z klasykami dodając im nieco współczesnego twistu i serwując m.in. gołąbki z kaszą bulgur czy buraczany wellington, a sommelier Damian Zakrzewski komponuje śmiałą kartę win. Muzealna zdecydowanie wyróżnia się na warszawskiej scenie kulinarnej.

Al. Jerozolimskie 3, (National Museum in Warsaw), restauracjamuzealna.pl

LOVED WHAT YOU READ?
Get weekly updates on Warsaw's best reviews, news, and events – sign up for our newsletter

To pole jest ukryte podczas wyświetlania formularza
To pole jest używane do walidacji i powinno pozostać niezmienione.

Read more

17.03.2025

Best of Warsaw 2024: Hit Roku

11.03.2025

Best of Warsaw 2024: Stek

04.03.2025

Best of Warsaw 2024: Piwo rzemieślnicze

Read more

17.03.2025

  • Best of Warsaw
  • BOS 2024

Best of Warsaw 2024: Hit Roku

11.03.2025

  • Best of Warsaw

Best of Warsaw 2024: Stek

04.03.2025

  • Best of Warsaw
  • BOS 2024

Best of Warsaw 2024: Piwo rzemieślnicze

logo

Magazine

Advertise With Us

Contact