
Od ponad dekady Bibenda tętni życiem i niezmiennie zachwyca gości. Ta kultowa warszawska restauracja działa na zasadzie „kto pierwszy, ten lepszy”, przyciągając klientów ceglanym wnętrzem, luźną atmosferą i dbałości o jakość składników. Menu koncentruje się na sezonowych produktach z polskich farm i lasów, celebrując warzywa w pomysłowy i satysfakcjonujący sposób. Choć mięso pojawia się w roli drugoplanowej, to dania takie jak chrupiące grzyby z fermentowanym czosnkowo-miodowym chili królują na stole. Starannie dobrane rzemieślnicze piwo i naturalne wino sprawiają, że każda wizyta w Bibendzie to pełna smaku, niezobowiązująca uczta w gronie przyjaciół.
Nowogrodzka 10, bibenda.pl
Zlokalizowany w odrestaurowanej modernistycznej willi na Sadybie, Ferment Dom Kultury to wyjątkowa przestrzeń restauracyjno-kulturalna. Dawny dom aktora Władysława Waltera dziś mieści barwne wystawy sztuki, projekty ekologiczne i designerskie. Kulinaria pod pieczą Agaty Wojdy są równie imponujące – pieczony burak z wędzonym tofu to kwintesencja sezonowej kuchni i istny raj dla podniebienia. Każda wizyta w tym miejscu to zapewnienie niezwykłej uczty dla duszy.
Iwonicka 40 (Sadyba), Facebook.com/Fermentdomkultury
Nowoczesne bistro na Placu Unii Lubelskiej, łączące w sobie dbałość o ekologię z istną kulinarną rozpustą. Szef kuchni Patryk Figurski, który zdobywał doświadczenie u boku mistrzów z gwiazdkami Michelin, wprowadza do Green Table filozofię farm-to-table, serwując dania oparte na najwyższej jakości produktach. W menu m.in. crudo z pstrąga z sosem sake, stek ribeye ze szpikiem kostnym czy okoń morski z maślanym sosem i bonito. Kuchnia działa zgodnie z zasadą zero waste, a restauracja wyrabia własne przetwory i pieczywo. Stylowe wnętrze i biodynamiczne wina dopełniają całości.
Puławska 2 (Plac Unii), greentablebistro.pl
Zlokalizowana w gmachu głównym Muzeum Narodowego Muzealna, to elegancka, acz pełna swobody restauracja, w której polska tradycja romansuje z nowoczesnością. Wystrój inspirowany Galerią Polskiego Designu tworzy przestrzeń jasną i przytulną, z oknami od podłogi do sufitu. Szef kuchni Przemysław Suska uwielbia eksperymentować z klasykami dodając im nieco współczesnego twistu i serwując m.in. gołąbki z kaszą bulgur czy buraczany wellington, a sommelier Damian Zakrzewski komponuje śmiałą kartę win. Muzealna zdecydowanie wyróżnia się na warszawskiej scenie kulinarnej.
Al. Jerozolimskie 3, (National Museum in Warsaw), restauracjamuzealna.pl