
The Farm to miejsce, które nie uznaje kompromisów i dba o to, by serwować wyłącznie steki najwyższej jakości. Wagyu z Kobe i Kagoshimy, soczysty ribeye czy delikatny filet mignon – tutaj każde mięso jest starannie wyselekcjonowane i odpowiednio długo dojrzewające, by smakowało jak najlepiej. Mięso pochodzi z mazurskiej hodowli Aberdeen Angus oraz od najlepszych dostawców z USA, Australii, Chile i Japonii. Można nawet samodzielnie wybrać stek prosto z lady rzeźniczej. The Farm to raj dla każdego, kochającego wołowinę.
Mokotowska 8, the-farm.pl
To jedno z najbardziej znanych miejsc dla fanów steków – i to nie bez powodu. Butchery & Wine ma na koncie wyróżnienie Michelin Bib Gourmand, a serwowane tutaj dania to klasa sama w sobie. Oprócz idealnie przyrządzonych steków znajdziesz tu pieczony szpik kostny, przegrzebki z kaszanką czy stek bavette. A na deser? Jabłka i gruszki pod kruszonką. Do tego świetna karta win i obsługa, która doskonale wie, co robi. Jeśli lubisz mięso, to po prostu musisz tu zajrzeć.
Żurawia 22, butcheryandwine.pl
Industrialne wnętrze, otwarta kuchnia i mięso pieczone nad ogniem – Koneser Grill to miejsce, które zachwyca zarówno klimatem, jak i smakiem. W menu znajduje się m.in. 28-dniowa jagnięcina, 65-dniowe dojrzewające ribeye czy amerykański Black Angus. Do tego świetne przystawki, takie jak przepiórcze jajka po szkocku czy grillowane ostrygi. Jako zwieńczenie idealna będzie tarta tatin z ananasem.
Ząbkowska 29 (Centrum Praskie Koneser), konesergrill.pl
Yes, Butcher to nieoczywista kombinacja steakhousu, bistro i sklepu mięsnego. To właśnie tutaj zamówić można klasyczne steki jak rostbef, tomahawk czy wagyu. Istnieje również możliwość wyboru mięsa prosto z lady rzeźniczej. Właścicielem tego miejsca i sercem kuchni jest Michał Gniadek, odpowiadający za dbałość o każdy detal. Yes, Butcher to miejsce dla tych, którzy rozumieją, że jakość mięsa ma znaczenie.
Ludwika Rydygiera 16 (Żoliborz) & Wandy 16 (Saska Kępa), yesbutcher.pl